Historie

Kiropraktikk har vært praktisert i Norge siden 1922, men er på verdensbasis en ca. 120 år gammel profesjon (1895). Et internasjonalt godkjenningsorgan sikrer den faglige standard på kiropraktorenes godkjente utdannelsesinstitusjoner. I Europa sikrer et eget utvalg at de ferdigutdannede kiropraktorer gjennomgår en 12 måneders turnustjeneste. I Norge har Helsedirektoratet delegert turnusforvaltningen til Norsk Kiropraktorforening. Kiropraktikk ble offentlig godkjent i 1988

Ordet kiropraktikk betyr å utføre med hånd. Kiropraktorens viktigste instrument er altså hendene. Kiropraktorens fremste oppgave er å diagnostisere og behandle feilfunksjon og sykdom i dine muskler, nerver og ledd. Bevegelse skjer gjennom kroppens ledd. Et manglende samspill mellom leddbevegelse, nerver og muskler er nettopp det kiropraktikk kan behandle. Slike funksjonsforstyrrelser kan gi seg utslag i lidelser i korsrygg, nakke, bekken og det øvrige nerve-muskel-skjelettapparat.

Hvordan vet jeg at en kiropraktor er kvalifisert? Alle medlemmer av Norsk Kiropraktorforening (MNKF) er offentlig godkjente kiropraktorer. Dette betyr at deres utdannelse og turnustjeneste er godkjent av norske myndigheter. Se etter medlemsmerket!

 Blir utgiftene til kiropraktorbehandling refundert? Stortinget vedtok autorisasjon av kiropraktorer i 1988. Fra 1. januar 2006 har kiropraktorer fått følgende rettigheter:

- Henvisningsrett til sykehus, spesialist, fysioterapi og bildediagnostikk.

 - Rett til å sykmelde opp til 12 uker.

- Pasientene behøver ikke henvisning fra lege for å få refusjon hos kiropraktor. Pr. i dag får man refusjon for 14 behandlinger pr år.

Lest 18872 ganger

Kontakt oss

Tlf: 32124453 - Mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. - Ringeriksgata 35, 3510 Hønefoss